“Glavni u gradu” – 80 godina Beogradskog sajma automobila

By | 04/04/2018

Jedna od najprestižnijih manifestacija i svakako najveća auto-moto priredba u regionu – Beogradski sajam automobila, ove godine obeležio je osamdesetu godišnjicu od održavanja prvog Međunarodnog salona automobila, daleke 1938. godine.

BG Car Show za 2018. pod kupolama Beogradskoj sajma ugostio je od 22. do 28. marta više od 130.000 posetilaca, a raspoloživi podaci pokazuju da je prodato preko 3.000 vozila.

Slogan, u ovom delu Evrope vodeće manifestacije u sektoru automobilske industrije, bio je “Glavni u gradu”, a 306 izlagača iz dvadesetak različitih zemalja gostima i zainteresovanoj javnosti predstavilo je 34 auto brenda, od čega je 41 model premijerno prikazan domaćoj publici.

Beogradski Sajam automobila 2018.

Prema već godinama uobičajenom trendu, najskuplji i najekskluzivniji modeli iz premijum segmenta (Ferrari, Lamborghini, Mercedes-Benz, BMW, Audi, Land Rover, Jaguar…) privukli su najveću pažnju, ali su i među prvima “pronašli” svoje nove vlasnike.

Sa druge strane, za kupce sa plićim džepom u ponudi je bio i veliki izbor jeftinijih četvorotočkaša, među kojima su “Dačija Sandero ambience” (sa sajamskom cenom od 8.100 evra), “Fiat panda” (8.540 evra), “Škoda Fabia” (8.990 evra), “Opel Corsa” (9.990 evra), “Citroen C-Elysee” (9.990 evra), “Pežo 301” (9.990 evra) i drugi.

U tradicionalnom izboru za “Automobil godine” u našoj zemlji, stručni žiri Asocijacije automobilskih novinara Srbije titulu najboljeg u kategoriji do 15.000 evra dodelio je modelu Volkswagen Polo, a pobednik u kategoriji preko 15.000 evra bio je Mercedes-Benz S-klase.

Volvo XC60 proglašen je za auto godine u Srbiji u popularnoj kategoriji crossover/SUV vozila, dok je izbor u kategoriji za najbolju kupovinu (“best buy”) pao na model Opel Crossland X.

Uporedo sa manifestacijom “BG Car Show 06”, održana je i 12. sajamska smotra “Motopassion”, koja je ljubiteljima dvotočkaša prezentovala ponudu najpopularnijih svetskih moto brendova (BMW, Harley Davidson, Honda, Yamaha, Suzuki, SYM, Ducati, Kawasaki, Kymco, Piaggio, Indian Motor Cycle…).

U nezaobilaznom izboru za “Miss DDOR BG Car Show i Motopassion”, laskavu titulu “prve hostese” ovogodišnjeg sajma ponela je predstavnica BMW-ovog štanda Ivana Okiljević.

Kao i svake godine, u sklopu sajamskih auto-moto priredbi tradicionalno je organizovana i Međunarodna smotra i parada oldtajmera na kojoj je prikazano oko 30 modela publici uvek zanimljivih “vremešnijih četvorotočkaša”.