Kia Niro – novi štedljivi hibridni krosover uskoro u Srbiji

By | 07/12/2016

Novi kompaktni krosover korejskog proizvođača, koji je već pobrao mnogo simpatija ljubitelja automobila – KIA Niro – uskoro bi trebalo da se nađe u prodaji i u Srbiji.

Sa atraktivnom i dopadljivom dizajnerskom linijom, ovaj zanimljivi četvorotočkaš sa hibridnim pogonom izgleda kao klasičan mali krosover, ali donosi veću ekonomičnost i praktičnost.

KIA Niro je prvi hibrid razvijen u korejskoj kompaniji, a njen usavršeni hibridni pogon čine 1,6-litarski benzinski motor od 105 konjskih snaga u kombinaciji sa električnim motorom od 44 KS, pa zajedno razvijaju 141 KS.

Kia Niro – novi štedljivi hibridni krosover uskoro u Srbiji

Kod ovog tehnološki veoma doteranog auta naglasak je stavljen na štedljivost, zbog čega se u kombinovanoj vožnji može očekivati prosečna potrošnja od 3,8-4,5 l/100 km, a litijum-jonsko-polimerska baterija mu se puni prilikom kočenja ili pomoću benzinskog motora.

Za razliku od većine klasičnih hibrida koji imaju spore varijabilne menjače, prava novost na ovom modelu je što se snaga prenosi putem modernog automatskog menjača sa šest brzina i dvostrukim kvačilom.

Ovaj svestrani automobil nije namenjen za vožnju samo na električni pogon (takva opcija nije ni ugrađena), već najbolje rezultate daje saradnjom električnog i benzinskog motora po potrebi, a automatski prelazak sa jednog na drugi pogon je postepen i skoro neprimetan.

Prema fabričkoj deklaraciji, Kia Niro ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže za 11,5 sekundi, a najveća brzina koju može da dostigne iznosi 162 km/h.

Pored moderne aerodinamične karoserije koja joj daje atletski izgled, Kia Niro ima i lepo uređen enterijer i udobnu unutrašnjost u kojoj se, usled odlične izolacije, gotovo da i ne čuje buka motora.

Osim visokih standarda bezbednosti u kvalitetu izrade, i najnovije tehnologije usmerene su na povećanje sigurnosti u vožnji – automatsko kočenje u slučaju nužde, sistemi zadržavanja vozila u voznoj traci, upozorenja na promenu kolovozne trake, detekcije mrtvog ugla, pomoć pri vožnji u rikverc, itd, uz, naravno, pametne sisteme kontrole, povezivanja i navigacije kojima se upravlja preko ekrana osetljivog na dodir.

Kia Niro je definitivno moderan auto vredan pažnje, koji je evropsku premijeru imao na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, dok se početak prodaje ovog predvodnika prve Kijine generacije ekoloških automobila u Srbiji očekuje početkom 2017. godine.