Mitsubishi Eclipse Cross – novi japanski adut za evropsko tržište

By | 21/02/2018

Tokijski automobilski gigant Mitsubishi Motors pripremio je za sve zahtevnije, ali i popularnije tržište kompaktnih krosovera novi model – Mitsubishi Eclipse Cross, za koji se nada da će postići veliki uspeh, naročito u Evropi, odakle i kreće njegova prodaja.

Japanci su za naziv modela iskoristili ime svog nekadašnjeg sportskog kupea Mitsubishi Eclipse (proizvedenog u više od 1,4 miliona primeraka u periodu od 1990. do 2012. godine).

Novi adut sa starim modelom, naravno, osim dela imena nema gotovo ničeg zajedničkog, pošto se radi o modernom krosover/SUV automobilu (prvom takvom vozilu od kada je Nissan preuzeo kompaniju Mitsubishi).

Mitsubishi Eclipse Cross

Istovremeno sportskog i elegantnog izgleda, ovaj dinamičan automobil koji predstavlja svojevrstan spoj coupe-ovskog i SUV dizajna, po gabaritima je negde oko proseka za svoj segment – dužina mu je 4405 mm, širina 1805 mm, visina 1685 mm, a međuosovinski razmak 2670 milimetara.

Spreda se uočava tipično Mitsubishi-jevo lice, sa dominantnom maskom hladnjaka i farovima (formiraju oblik slova X), atletskim branicima, kao i vrlo naglašenim bočnim linijama, dok je na zadnjem delu najuočljivije produženo LED svetlo koje deli zakošeni prozor na dva dela (srećom, bez većih posledica po preglednost).

I unutrašnjost ovog auta odaje utisak prefinjenosti i udobnosti, sa kvalitetnim materijalima izrade, info i zabavnim sistemom sa “Smartphone Link” pametnim povezivanjem, Head Up displejem za vozača (sa touchpad kontrolom), kliznom zadnjom klupom sedišta (deljiva u srazmeri 60:40), kao i gepekom solidne zapremine od 341 l.

Mitsubishi Eclipse Cross dolazi u verzijama sa prednjim i elektronski kontrolisanim pogonom na sva 4 točka (4WD sistem), a od bezbednosnih sistema tu su limiter brzine, tempomat, sistem za autonomno kočenje, upozorenje za zadržavanje u kolovoznoj traci, automatsko uključivanje kratkih/dugih svetala i drugi.

Što se tiče motorizacije, budući vlasnici ovog automobila moći će da biraju između 1.5-litarskog benzinskog agregata od 163 KS sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem, uparenim sa šestobrzinskim ručnim menjačem (opciono je u ponudi i 8-stepeni CVT menjač), kao i 2.2-litarskog Common Rail turbo dizelaša sa direktnim ubrizgavanjem, koji se kombinuje sa osmostepenim automatskim menjačem.

Nakon što je prošlog proleća premijerno predstavljen na 87. sajmu automobila u Ženevi, Mitsubishi Eclipse Cross, koji se (za evropsko tržište) proizvodi u fabrici Okazaki u Japanu, krajem jeseni stigao je i u auto-salone širom Evrope, a uskoro se očekuje i na tržištu Srbije.