Nova Nissan Micra – malo “dizajnersko čudo”

By | 29/09/2016

Najnovija, peta generacija modela Micra za 2017. godinu, koju je Nissan zvanično predstavio na pariskom salonu automobila, predstavlja zaista ogroman iskorak i pravo malo dizajnersko čudo.

Trideset godina od lansiranja prve verzije malog gradskog automobila Nissan Micra, japanska kompanija ovog puta donela je revolucionarne promene u ovom auto segmentu.

Nova Nissan Micra hrabro pleni svojom linijom, koja je sada dinamičnija, a njenom sportskijem izgledu najviše doprinose spušten prednji deo automobila, snažna bočna linija duž cele karoserije koja vizuelno povezuje prednja i stop svetla, zatamnjeni C stubovi, kao i “plutajući” krov sa blago silaznom konturom i atraktivna svetla, prednja maska i branici.

Nova Nissan Micra – malo "dizajnersko čudo"

Karoserija je sada nešto niža, ali i šira i duža od prethodne verzije, što donosi dosta novog prostora u unutrašnjosti i veći komfor u vožnji, a vozačima su na raspolaganju izdašna podešavanja sedišta i volana, redizajnirana komandna tabla i 7-inčni ekran osetljiv na dodir preko kojeg se upravlja satelitskom navigacijom, audio-sistemom, virtuelnim asistentom…

Personalizacija spoljašnjosti i unutrašnjosti kroz dodatnu opremu budućim vlasnicima ovog gradskog mališana nudi izbor boja i materijala u čak 125 različitih kombinacija.

Bogate napredne bezbednosne tehnologije, kao deo Nisanovog koncepta inteligentne vožnje prvi put primenjenog u B segmentu, obuhvataju prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, automatsko uključivanje dugih svetala, sistem za sprečavanje nenamernog izlaska iz saobraćajne trake, inteligentni sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti sa funkcijom prepoznavanja pešaka, inteligentni “Around View” monitor, itd.

Novi audio-sistem Bose® Personal® sa šest zvučnika činiće ekskluzivni deo opreme nove Mikre, a odlična zvučna izolacija i vrhunska optimizacija aerodinamičkih odlika ovog automobila doprineće značajnom smanjenju buke u unutrašnjosti vozila.

Nissan Micra pete generacije će se prodavati u verzijama sa trocilindarskim benzinskim 0,9-litarskim turbomotorom od 90 KS i 1,5-litarskim dizel motorom koji takođe razvija 90 konjskih snaga, dok će ponuda naknadno biti dopunjena i atmosferskim 1,0-litarskim benzinskim agregatom snage 73 KS.

Nissan je novu Mikru namenio evropskom auto tržištu, inače najvećem tržištu malih gradskih automobila u svetu, a ovaj model proizvodiće se u Renoovoj fabrici u Francuskoj (deo Renault-Nissan alijanse) i kupcima će biti na raspolaganju od proleća 2017. godine.

Pogledajte video sa prezentacije nove “Nissan Micra” na sajmu automobila u Parizu 2016: