Opel Crossland X – praktičan i funkcionalan gradski krosover

By | 07/02/2018

Novi Opelov adut, potkompaktni krosover Crossland X, prvi je model izrađen na platformi zajedničkoj sa modelima PSA (Peugeot Citroën Automotive) grupacije, otkako je poznati nemački brend došao “pod skute” ovog francuskog koncerna.

Opel Crossland X (prvi “nemački Francuz” kako ga još nazivaju) u gami ovog proizvođača dolazi umesto modela Meriva i pretenduje pre svega na poziciju “porodično orijentisanog” automobila.

Na na granici između B i C segmenta, ovaj dinamičan i prostran crossover neobično je komforan za jedan gradski auto, ali je i dovoljno kompaktan (4.212 x 1.765 x 1.590 mm) za uslove vožnje u urbanim sredinama.

Opel Crossland X

Energičan SUV dizajn Crossland-a X, uz poslovičnu nemačku preciznost i prvoklasne materijale, donosi istovremeno sofisticiran i robustan vizuelni izgled automobila, a jedan od najvećih aduta je upravo njegova funkcionalnost.

Uzdignut položaj sedenja obezbeđuje putnicima uživanje i odličnu panoramsku preglednost, a o fleksibilnosti i praktičnoj strani dovoljno govori i činjenica da se već izdašnih 410 litara zapremine prtljažnika pomeranjem zadnje klupe sedišta može povećati do 520, a njenim obaranjem do čak 1.255 litara.

Bogata oprema i moderne tehnološke inovacije uključuju sistem za povezivanje sa pametnim telefonom, 8-inčni LCD tačskrin ekran u boji, 3,5“ kolor displej s informacijama za vozača, satelitsku navigaciju, glasovne komande i niz drugih korisnih “novotarija”.

Sve važniji bezbednosni sistemi na ovom sjajnom automobilu obuhvataju, između ostalog, panoramsku kameru za vožnju unazad (180°), automatski parking asistent, inteligentno zaustavljanje vozila u hitnim situacijama (automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i drugih vozila), itd.

Atraktivna paleta “ispod haube” donosi niz dinamičnih i efikasnih motora (u kombinaciji sa petostepenim ili šestostepenim menjačima), među kojima se nalaze, od osnovnog 1.2 litarskog benzinca od 81 KS, preko jačeg 1.2 turbo benzinskog Ecotec motora od 110 KS, do najsnažnijeg 1.2 litarskog turbo agregata koji postiže 130 KS. U ponudi dizelaša, tu su 1.6 litarski motor od 99 KS i jači 1.6 Ecotec koji raspolaže sa 120 KS.

Opel Crossland X, koji je svetsku premijeru imao na martovskom auto salonu u Ženevi, našem tržištu predstavljen je na jesenjem sajmu automobila u Novom Sadu, kada je i počela zvanična prodaja ovog modela u Srbiji.

Pogledajte video o bezbednosnim sistemima na modelu Opel Crossland X: