Opel predstavio novu Astru za 2016. godinu

By | 05/06/2015

Nemačka kompanija Opel predstavila je novu verziju svog poznatog modela Astra za 2016. godinu, koji će svakako privući pažnju ljubitelja vitkijeg i dinamičnijeg “atletskog dizajna” automobila.

Astra nove generacije je nešto manjih spoljašnjih dimenzija u odnosu na aktuelni model (49 mm je kraća, 5 mm uža i 25 mm niža), ali je prostranija unutra, a zahvaljujući novim tehnologijama i materijalima takođe je i lakša za i do 200 kilograma (zavisno od opreme).

Novi dizajn i dimenzije poboljšali su i aerodinamiku i efikasnost ovog automobila, za koji u Opelu kažu da nudi daleko bolje iskustvo u vožnji, bolje odgovara na komande, bolje ulazi u krivine…

Opel predstavio novu Astru za 2016. godinu

Što se tiče proširenja unutrašnjeg prostora, bolji komfor i utisak prostranosti donosi, između ostalog, novi dizajn sedišta i veći razmak između prednjih i zadnjih sedišta, pa sada vozač i suvozač imaju 22 mm više prostora iznad glava, a putnici pozadi dobijaju dodatnih 35 mm prostora za kolena. Sedište vozača podesivo je na neverovatnih 18 načina, a ima i funkcije masaže, ventilacije i podešavanja širine.

Nova instrument tabla, sa vrlo preglednim instrumentima i 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir, samo su deo nove tehnologije i inovacija na koje je Opel veoma ponosan. U pitanju je “Opel OnStar” – novi sistem povezivosti i asistencije, koji pruža brojne bezbednosne opcije, kao i mogućnost korišćenja 4G (LTE) i WiFi hotspota na koji može da bude povezano do 7 pametnih mobilnih uređaja u automobilu.

U nizu bezbednosnih sistema, sa najnovijom generacijom Opel Eye kamere, nalaze se limiter brzine, upozorenje prilikom izlaska vozila iz saobraćajne trake, indikator rastojanja od vozila ispred, detekcija saobraćajnih znakova, upozorenje na opasnost od sudara, asistencija prilikom parkiranja, itd.

Kada je u pitanju pogon novog modela, ovaj automobil koristiće komponente karakteristične za modele iz viših segmenata. U ponudi će biti izbor između dizel motora snage do 160 KS i benzinskog motora od maksimalno 200 KS, zapremina od 1,0 do 1,6 litara, sa 3 i 4 cilindra, u kombinaciji sa najsavremenijim 5 ili 6-stepenim manuelnim ili automatskim menjačima.

Nova Astra je inače jedanaesta generacija vozila iz Opelovog C segmenta, kojom ova kompanija obeležava 80 godina proizvodnje kompaktnih modela, a njena premijera je planirana za septembarski salon automobila u Frankfurtu.

Pogledajte promotivni video o dizajnu i vožnji nove Opel Astre: