Seat Ateca – prvi SUV model španskog proizvođača

By | 15/02/2016

Prvi SUV model u istoriji španskog proizvođača Seat Ateca zvanično je predstavljen javnosti, čime se i ovaj brend uspešno prilagodio novim trendovima u auto industriji, s obzirom da je četvrtina svih automobila prodatih prošle godine u Evropi bila upravo iz SUV segmenta.

Seat Ateca se odlikuje nešto konvencionalnijim dizajnom, karakterističnim za porodične automobile, a dimenzije su mu: dužina 4,36 m, širina 1,84 m, visina 1,6 m.

Kompaktna SUV karoserija ovog modela postavljena je na poznatu mehaničku platformu MQB, razvijenu u Volkswagenu (kakvu koristi i novi Tiguan), a kupcima je u ponudi 12 boja karoserije.

Seat Ateca – prvi SUV model španskog proizvođača

Unutrašnjost automobila odaje utisak prostranosti, udobnosti i dobre ergonomije, uz preglednu instrument tablu sa multifunkcionalnim 5-inčnim ekranom (u osnovnoj verziji), dosta prostora na zadnjim sedištima i prtljažnikom zapremine 510 litara.

Bogate napredne bezbednosne opcije jedna su od važnih karakteristika ovog modela, da pomenemo samo neke od njih kao što su olakšavanje vožnje u gradskim gužvama i vožnje u koloni, predefinisanje brzine i razdaljine, asistencija u slučaju da vozač zaspi za volanom, prepoznavanje saobraćajnih znakova, asistent za parkiranje sa kamerama ugla vidljivosti od 360 stepeni, bežično punjenje smartfona i druge.

Kada govorimo o motorima, Seat Ateca će kupcima biti ponuđena u verzijama sa dva benzinska i tri dizel turbo motora, u kombinaciji sa manuelnim šestostepenim i automatskim sedmostepenim menjačima.

U pitanju su osnovni 1.0-litarski EcoTSI benzinski motor (snage 110 KS) i snažniji 1.4-litarski TSI benzinac (150 KS), dok se u dizel varijantama možete opredeliti između osnovnog 1.6 TDI motora (115 konjskih snaga) i 2.0 TDI motora (u verzijama od 150 i 190 KS).

Budućim vlasnicima ovog modela u ponudi su verzije na prednji pogon (sa profilima vožnje Eco, Normal, Sport ili Prilagođeni model), a uz jače motore može se izabrati varijanta sa 4Drive pogonom na svim točkovima (sa profilima vožnje “Off-road” i “Snow”).

Nova Seat Ateca svetsku premijeru doživeće na sajmu automobila u Ženevi, a očekuje se da u prodajne salone stigne u septembru 2016. godine.

Kompanija Seat deo je koncerna Volkswagen, a model Ateca ime je dobio po gradu na severu Španije u kojem se nalazi i sedište Seata.

Pogledajte promotivni video o novom modelu Seat Ateca: