Treća generacija kompaktnog hečbeka Hyundai i30

By | 21/08/2017

Južnokorejska automobilska kompanija Hyundai je, lansiranjem treće generacije svog kompaktnog hečbeka pod nazivom Hyundai i30, po svoj prilici na dobrom putu da prevaziđe nešto slabije prodajne rezultate koje je imala u prethodnom periodu.

U žestokoj borbi sa jakom konkurencijom, južnokorejanci su ovog puta rešili da svoj inovirani kompakt model osmisle i oblikuju u Evropi, jer su ga prvenstveno i namenili za evropske kupce i prilagodili njihovim potrebama i ukusu.

Novi Hyundai i30 je doživeo značajna dizajnerska, ali i tehnološka unapređenja, pa se sada za ovaj automobil (koji ponekad nazivaju i korejskim Golfom) bez preterivanja može reći da ravnopravno stoji “uz bok” sa dominantnim konkurentima u popularnoj kompaktnoj klasi.

Treća generacija kompaktnog hečbeka Hyundai i30

Uz odličnu ergonomiju, izgled ovog automobila je lep i elegantan, sa precizno izvajanim površinama i izduženom, dinamičnom siluetom, čiji prednji deo karakteriše upečatljiva kaskadna rešetka maske hladnjaka od topljenog čelika, sa velikim Hyundai amblemom, izraženiji usisnici za vazduh i novi zakošeni farovi ispod kojih su vertikalno poređana dnevna LED svetla.

U ponudi je paleta od čak 11 potpuno novih nijansi karoserijskih boja, a osim agresivnijeg i sportskijeg utiska koji ostavlja izgled prednjeg i zadnjeg branika, i čitav zadnji deo ovog vozila dobio je novih izgled, pa pored neobičnih vrata prtljažnika sa “izlomljenim profilom” ima i stop svetla drugačijeg oblika, trougaono treće stop svetlo i dvostruku cev auspuha.

Sa vrlo kvalitetnom karoserijom od legure nerđujućeg čelika i istim međuosovinskim rastojanjem, novi Hyundai i30 je od svoje prethodne verzije duži za 4 cm, širi, ali i niži za po 1,5 cm (dimenzije su mu 4.340 x 1.795 x 1.455 mm). Po pitanju prostora, najviše je “profitirao” prtljažnik koji sada ima zapreminu od 395 l, a ona se obaranjem sedišta može povećati i do maksimalnih 1.301 litara.

Unapređenja unutrašnjosti ovog modela zaslužuju još veće pohvale, jer su promišljenim dizajnerskim rešenjima, opremom i odličnim kvalitetom upotrebljenih materijala postignuti veliki pomaci u ergonomiji i funkcionalnosti, ali i udobnosti i komforu enterijera.

Osim tehnoloških inovacija i “pametnog” povezivanja, ne treba zapostaviti ni veoma značajne elektronske bezbednosne sisteme, među kojima su prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje i automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara, održavanje vozila u saobraćajnoj traci, prepoznavanje vozila u mrtvom uglu i mnogi drugi.

U pogledu motorizacije, paleta ponuđenih agregata sastoji se od tri benzinca – 1.4 litarski sa 100 KS, 1.0 T-GDI (120 KS) i novi 1.4.T-GDI (140 KS), kao i 1.6 turbo dizel motor dostupan sa izlaznim snagama od 95 KS, 110 KS i 136 KS.

Početak prodaje novog Hyundai i30 u Srbiji, sa Comfort i Style paketima opreme, najavljen je za jesen 2017. godine.