Renault Megane R.S. 2018. – od 0 do 100 km/h za manje od 6 sekundi

By | 21/03/2018

Nakon nekoliko godina pauze u “izbacivanju” sportskog modela, francuski automobilski div Renault konačno se posvetio ovoj zahtevnoj klasi i zaljubljenicima u brze četvorotočkaše predstavio svoj novi ponos – Renault Megane R.S.

Poslednja generacija Renault Sport modela zvanično je prezentovana na prošlogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu, a sada je došlo vreme da se ovaj “lepotan” nađe i u prodajnim salonima širom Evrope.

Popularni Megane Francuzi proizvode još od 1995. godine, a prva sportska verzija ovog automobila svetlo dana ugledala je 2004. godine, dok će izdanje za 2018. hrabro ući u trku za titulu najbržeg serijskog modela na prednji pogon.

Renault Megane RS

Novi Megane R.S. donosi unapređenja na svakom koraku, vrlo je okretan, ali i neverovatno stabilan u oštrim krivinama, pa će obožavaocima “lude vožnje” obezbediti jedinstven doživljaj i pravo sportsko uživanje.

Vizuelno gledano, ovaj auto sada se može podičiti 60 mm širim blatobranima sa prednjim usisnicima za vazduh, setom LED maglenki, stilizovanim pragovima, središnjom izduvnom cevi, prednjim Vision svetlima, felnama od 18 i 19 inči, kao i veoma ekskluzivnim bojama (posebno se izdvajaju one pod nazivom Orange Tonic i Sirius Yellow).

Sportski duh ovog automobila dosledno se ogleda i u njegovoj unutrašnjosti, sa novom instrument tablom, crnim ekranom sa crvenim detaljima, jako udobnim sportskim sedištima, aluminijumskim papučicama kvačila, kočnica i gasa, volanom “obučenim” u kožu, itd.

Reno se odlučio da u novom Meganu RS (inače prvoj verziji sa 5 vrata) zadrži pogon na prednje točkove, ali je zato tu 4Control tehnologija (sistem upravljanja na sva 4 točka). Takođe, vozači će moći da biraju između pet predefinisanih modova u vožnji (Comfort, Normal, Sport, Race, Pro).

Konačno, i verovatno najvažnije, novi Renault Megane RS brzinu od 0 do 100 km/h postiže za samo 5,8 s, za šta je zaslužan laganiji i snažniji 1,8-litarski četvorocilindarski turbo benzinski motor (umesto starog 2.0-litarskog na prethodnoj verziji), sa twin-scroll turbopunjačem, koji može da razvije 280 konjskih snaga.

Ovaj agregat sparuje se sa šestobrzinskim manuelnim ili 6-stepenim automatskim EDC menjačem sa dvostrukim kvačilom, a prema najavama, cena novog Renault Sport modela kretaće se od 37.000 evra pa naviše, uz više nego bogatu ponudu raznovrsnih paketa opreme.