Renault Scenic – četvrta generacija spremna za 2017. godinu

By | 05/04/2016

Novu, četvrtu generaciju modela Renault Scenic francuski proizvođač je, u skladu sa najavama, predstavio na martovskom sajmu automobila u Ženevi, a prve ocene su da novi Scenic spada u najlepše novitete za ovu godinu.

Renault Scenic nove generacije može se pohvaliti modernim dizajnerskim rešenjima sa sasvim drugačijim pristupom klasi kompaktnih monovolumena, sa kojim ovaj porodični auto sada više liči na popularne krosover/SUV modele.

Novi Scenic je nešto duži (za 40 mm) i širi (za 20 mm) od svog prethodnika, sa kraćom haubom, trodelnim vetrobranskim staklom i atraktivnijim detaljima, a kao dodatna opcija može se izabrati i različita boja krova.

Renault Scenic – četvrta generacija spremna za 2017. godinu

Dizajn enterijera ovog modela odlikuje se minimalističkim stilom (kao uostalom i kod većine novih Renoovih modela), iz kog se izdvaja centralni komandni greben sa velikim vertikalnim multimedijalnim 8,7-inčnim ekranom sa integrisanim sistemom za informisanje i zabavu.

Osnovni utisak o unutrašnjosti ovog automobila su prostranost, udobnost i kvalitet, sedišta su vrlo komforna i udobno se mogu smestiti pet osoba, kabina je puna praktičnih detalja, a već podrazumevajući za ovaj tip vozila je veliki prtljažnik zapremine od 572 litre (sa podignutim zadnjim naslonima sedišta).

Inteligentne tehnologije krase i ovaj model, a najvažnije su nam naravno one koje doprinose bezbednosti na putu, kao što su raznovrsne asistencije u vožnji, upozorenje na prelazak preko pune linije, automatsko podešavanje svetala, informacije o saobraćaju, itd.

Inovirani Scenic donosi i novu paletu štedljivijih i efikasnijih motora, a u ponudi je čak 8 verzija – dva benzinska i šest dizel motora. Od benzinaca tu su osnovni TCe motor sa 115 konjskih snaga i snažniji od 130 KS, dok se dizel agregati od 1.5 i 1.6 dCi kreću od 95 pa sve do 160 KS.

Motori se isporučuju u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, a uz dCi od 110 KS dostupan je i 6-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom, dok najjači dizel od 160 KS dolazi u kombinaciji sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Renault u ovoj godini pored modela Scenic lansira i njegovu produženu verziju sa sedam sedišta Grand Scenic, pa bi oba modela do kraja godine trebalo da stignu u prodajne salone širom Evrope. Procenjuje se da bi cena osnovnog Renault Scenic-a u Srbiji trebalo da bude oko 16.000 evra.

Pogledajte ovu zanimljivu video priču koja prezentuje novi Renault Scenic: