Titulu najbezbednijih automobila poneli Volkswagen, Volvo, Opel i Subaru modeli

By | 14/02/2018

Svetski poznata agencija Euro NCAP je za najbezbednije nove automobile u Evropi u prošloj godini, među skoro 70 testiranih vozila, proglasila modele proizvođača Volvo, Volkswagen, Opel i Subaru.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezavisna evropska organizacija za zaštitu potrošača sa sedištem u Briselu, osnovana 1997. godine, koja već 20 godina testira automobile izabrane po metodi slučajnog uzorka iz prodajnih salona širom Evrope.

Ovaj evropski program na osnovu izabranih kriterijuma vozilima dodeljuje bodove ili zvezdice, a složenim sigurnosnim procedurama su obuhvaćeni automobili sa bezbednosnom opremom standardnih paketa.

Titulu najbezbednijih automobila poneli Volkswagen, Volvo, Opel i Subaru modeli

Testiranje svakog automobila se obavlja u četiri kategorije: bezbednost vozača i odraslih putnika na prednjim sedištima, bezbednost dece na zadnjim sedištima, bezbednost pešaka i sigurnosni sistemi za pomoć pri vožnji.

Prema poslednjoj objavljenoj listi Euro NCAP-a, za ukupno najbolje vozilo po kriterijumima bezbednosti, kao i u svojoj SUV klasi, proglašen je Volvo XC 60, dok se čak tri modela marke Volkswagen mogu podičiti titulom najboljeg u svojim kategorijama – Polo u supermini klasi, T-Roc kao mali SUV i Arteon među luksuznim sedanima (poslovne limuzine).

U kategoriji krosovera ili malog MPV-a pobednik je Opel Crossland X, a modeli Subaru XV i Subaru Impreza su u pogledu bezbednosti “porazili konkurenciju” u kategoriji malih porodičnih auta.

Na pomenutom testiranju najgore je prošao Fiat Grande Punto koji je sa nula bodova odneo nimalo laskavu titulu nanebezbednijeg automobila, dok ga u stopu prati model Ford Mustang koji je zaslužio samo dve zvezdice.

Kompletna Euro NCAP top lista najsigurnijih automobila izgleda ovako:

  • Generalno najbolji automobil po pitanju bezbednosti: Volvo XC 60
  • Poslovna limuzina: Volkswagen Arteon
  • Veliki off-road automobil – Volvo XC 60
  • Mali off-road automobil: Volkswagen T-Roc
  • Mali gradski automobil: Volkswagen Polo
  • Mali MPV: Opel Crossland X
  • Mali porodični automobil: Subaru XV i Subaru Impreza

Sve u svemu, pošto je većini vlasnika četvorotočkaša bezbednost vožnje svakako u samom vrhu prioriteta pri kupovini automobila, ovakvi izveštaji mogu biti od velike pomoći pri izboru nekog budućeg modela.

Pogledajte i kratak video prilog o Euro NCAP testiranju bezbednosti automobila: