Unapređeni Peugeot 308 za 2018. godinu

By | 31/05/2017

Obnovljena i unapređena verzija poprilično uspešnog kompaktnog modela Peugeot 308 za 2018. godinu donosi nam blagi redizajn spoljašnjosti i, čini se, dosta veće izmene “ispod haube”.

Francuzi su na jednom od svojih najprodavanijih modela suptilno ulepšali prednji deo preoblikovanom i izdignutijom maskom hladnjaka (sa istaknutim znakom Peugeot lava), malo izmenjenim branikom (sa tri nova usisnika za vazduh), novim modernim LED trakama za dnevna svetla i novim svetlima za maglu.

Peugeot je još diskretnije izmene napravio na zadnjem delu automobila, gde se glavne novine primećuju u izgledu stop svetala (odnosno, tzv. zadnje svetlosne grupe), a sve navedene inovacije rezultirale su znatno dinamičnijim i sportskijim izgledom karoserije “nove” 308-ice.

Unapređeni Peugeot 308 za 2018. godinu

Dužina (425 cm) i druge dimenzije automobila ostale su iste, pa je Peugeot 308 i dalje jedan od najkompaktnijih modela u svom C segmentu (naravno, za one kojima je neophodno više prostora, francuski proizvođač nudi karavan verziju sa mnogo većim gepekom).

Enterijer donosi novi, veći tač skrin ekran (sa bogatijim mogućnostima povezivanja i jednostavnijim korišćenjem), a više pažnje proizvođač je posvetio bezbednosnim sistemima (upozorenje za držanje odstojanja, automatsko kočenje u nuždi, održavanje vozila u traci, upozorenje na vozila u mrtvom uglu, automatska kontrola jačine svetla farova, kompjuterska asistencija pri parkiranju, itd).

Konačno, najrevolucionarnije promene dolaze u pogledu motorizacije inovirane 308-ice, kao i prenosnih sistema, pa su sada u ponudi najsnažnije dizel verzija 308 GT sa BlueHDi motorom od 180 KS (uparena sa novim automatskim 8-brzinskim menjačem), kao i sportska GTi verzija snage 270 KS (do 100 km/h stiže za 6 sekundi).

Tu su i benzinski turbo PureTech motori od 1.200 kubika (sa 110 i 130 konjskih snaga) i novorazvijeni 1,6-litarski motor BlueHDi od 130 KS (uz šestostepeni ručni ili automatik menjač).

Osvežena verzija kompaktnog hečbeka velikog francuskog proizvođača pojavljuje se četiri godine nakon lansiranja aktuelnog modela Peugeot 308 (tri godine od titule “Automobil godine 2014” u Evropi), a prema raspoloživim najavama, restilizovani Peugeot 308 na naše tržište stiže početkom jeseni.