Volvo krenuo sa serijskom proizvodnjom nove generacije SUV modela XC60

By | 11/06/2017

Švedski automobilski gigant Volvo započeo je serijsku proizvodnju nove generacije svog kompaktnog SUV modela XC60, automobila koji je u pretodnih devet godina činio gotovo trećinu prodaje (čak milion primeraka) ovog brenda.

Šveđani su, po svoj prilici, poslednjih godina vrlo uspešno lansirali novi dizajnerski stil, koji će im, uz nesumnjiv kvalitet materijala i izrade, u narednom periodu donositi još više kupaca.

To je naročito važno u segmentu vrlo popularnih crossover-a, zbog čega se sve veći broj modela iz te srednje klase danas može pohvaliti odlikama koje su ranije bile rezervisane za premijum modele – elegancijom i luksuzom.

Volvo krenuo sa serijskom proizvodnjom nove generacije SUV modela XC60

Novi Volvo XC60, prateći taj trend, izgleda kao kompaktnija verzija izuzetno lepo dizajniranog modela XC90 (kraći je za 262 mm), ali je manje nezgrapan i izgleda upravo kao atletski građen automobil.

U novoj izvedbi, prednja strana ovog auta donosi karakterističnu Volvo masku hladnjaka, T oblikovana LED svetla, dug poklopac motora i “mišićave” blatobrane, dok zadnji deo, uz manje izmene, ima za Volvo SUV modele prepoznatljiv vizuelni izgled stop svetala.

Unutrašnjost ovog automobila ni malo ne zaostaje za pomenutim većim i skupljim “bratom” – korišćeni su materijali vrhunskog kvaliteta i preciznost izrade je izvrsna. Prednja sedišta su malo spuštena, pa ima dovoljno prostora i za visoke osobe, a udobno je i na zadnjoj “klupi”, jer je osovinski razmak povećan za celih 9 cm. Prtljažnik je u odnosu na prethodnu generaciju neznatno veći i kapacitet mu je 505 litara.

Centralnom konzolom dominira veliki ekran osetljiv na dodir namenjen navigaciji, ali i zabavi, a poseban akcenat je stavljen na bezbednost vožnje – pored izbegavanja čeonog sudara, izbegavanja pešaka, biciklista i većih životinja na putu, detekciju vozila u mrtvom uglu i drugih, treba izdvojiti polu-autonomni sistem (Pilot Assist) koji u slučaju potrebe može upravljati vozilom bez pomoći vozača (na dobro obeleženim putevima, pri brzinama do 130 km/h).

Novi Volvo XC60 dolazi sa T8 Twin motorom (plug-in hibrid) ukupne kombinovane snage 407 KS (320 benzinskih i 87 KS iz električnog motora), a ovaj vrhunac palete agregata brzinu od 100 km/h dostiže za svega 5,3 sekundi.

Uz 4×4 pogon i automatski osmostepeni menjač, u ponudi su i benzinski i dizel motori – tu su turbodizelaši D4 (od 190 konjskih snaga) i snažniji D5 (sa 235 KS), kao i turbobenzinci pod oznakama T5 (254 KS) i T6 (320 KS).

Sa novom generacijom Volvo XC60, švedski brend je, čini se, uradio pravi posao, zbog čega se može očekivati veliki uspeh ovog modela čija je proizvodnja već počela u fabrici Torslanda u Švedskoj.