Za put u Grčku više nam ne treba međunarodna vozačka dozvola

By | 05/10/2016

Mnoge naše sugrađane sigurno će obradovati vest da za put u Grčku više neće morati da imaju važeću međunarodnu vozačku dozvolu.

Kako je objavljeno na internet prezentacijama Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Auto-moto saveza Srbije, vozačima koji svojim vozilom putuju u Grčku, jednu od omiljenih letnjih destinacija mnogih porodica iz Srbije, ovaj dokument zvanično više neće biti potreban.

Iako je iz iskustva poznato da grčka policija od srpskih vozača obično nije zahtevala da poseduju ovaj dokument, prema važećim grčkim propisima za državljane Srbije je bilo predviđeno da imaju važeće saobraćajnu, nacionalnu i međunarodnu vozačku dozvolu.

Međunarodna vozačka dozvola

Oslobađanje od ove obaveze će našim vozačima doneti i značajnu uštedu, budući da je do sada procedura izdavanja međunarodne vozačke dozvole sa pratećim troškovima iznosila oko 3.340 dinara.

Naime, naknada za izdavanje međunarodne vozačke dozvole košta 2.000 dinara, a uz nju je potrebno platiti i republičku administrativnu taksu od 740 dinara i pribaviti uverenje MUP-a o zaštitnim merama i eventualnim zabranama upravljanja motornim vozilom za koje se plaća taksa od 600 dinara.

Naravno, ukoliko planirate put u neku drugu državu, važno je proverite kakvi propisi i zahtevi za naše vozače u njoj važe, a precizne podatke možete videti na sajtovima pomenute dve institucije.

Prema aktuelnim informacijama, vozačima iz Srbije međunarodna vozačka dozvola nije potrebna u sledećim državama: Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Crna Gora, Estonija, Filipini, Finska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Irska, Izrael, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska.

Ovaj međunarodni dokument nam nije potreban ni ako svojim vozilom putujemo u sledeće zemlje: Makedonija, Malta, Moldavija, Nikaragva, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Sudan, Turska, Velika Britanija, Zambija.

Međutim, međunarodna vozačka dozvola za vozače iz Srbije obavezna je u ovim državama: Albanija, Australija, Belgija, Brazil, Čile, Danska, Francuska, Holandija, Italija, Japan, Južnoafrička Republika, Kuvajt, Katar, Jemen, Bahrein, Saudijska Arabija, Lihtenštajn, Monako, Mongolija, Namibija, Nemačka, Norveška, Oman, Palestina, Republika Koreja, Ruska Federacija, SAD, Španija, Švajcarska Konfederacija, Švedska, Tajland.

Za Indiju, Kanadu, Kinu, Nigeriju, Ugandu, Burundi, Ruandu, Ukrajinu i Vijetnam važe specifični propisi, i u svakom slučaju je preporučljivo da pre putovanja kod nadležnih institucija svakako precizno proverite šta Vam je potrebno za legalno upravljanje vozilom u državi odredištu.

Izvori: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Auto-moto savez Srbije