BMW X2 – novi sportski crossover za urbanu “publiku”

By | 18/04/2018

Slavni bavarski auto-gigant BMW zaoštrio je “trku” poznatih automobilskih brendova u izuzetno popularnoj klasi kompaktnih sportskih crossover-a lansirajući svoj novi model X2, koji bi mogao postići veliki uspeh kod ljubitelja ove vrste četvorotočkaša.

Kao vrlo atraktivan i agilan automobil, BMW X2 je nemački proizvođač namenio aktivnoj mlađoj urbanoj “klijenteli”, o čemu dovoljno govori i živopisan izbor boja, ali i nadimak koji su mu iz ove kompanije nadenuli – “the cool X”.

Jedinstven i smeo dizajn “atletski” građene X-dvojke, naginje prema sportskom, pa i coupe izgledu, sa dinamičnim linijama, snažnim prednjim branikom i velikim trodelnim otvorima za vazduh, LED svetlima, BMW znakom na C nosaču i generalno veoma modernim stilom.

BMW X2 – novi sportski crossover za urbanu "publiku"

Novi “mali” SUV iz Nemačke, kojim je BMW je upotpunio svoju X porodicu, je nešto kraći i niži od klasičnijeg i ozbiljnijeg “rođaka” X1 i gabaritima pripada kompaktnoj klasi – dugačak je 4.360 mm, širok 1.824, a visok 1.526 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2.670 mm. Zapremina gepeka iznosi 470 litara.

U skladu sa željom da privuče moderne kupce koji prate i dobro poznaju inovativne tehnologije, visoko kvalitetna i funkcionalna, ali i elegantna unutrašnjost modela X2 opremljena je pravim bogatstvom “novotarija”, sa posebno naglašenim multumedijalnim sistemom za informisanje, zabavu i mobilno povezivanje (BMW Connected+).

Naravno, jako važan je i bezbednosni aspekt, pa su tu brojni savremeni sistemi za pomoć u vožnji, kao što su automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara, upozorenje o napuštanju kolovozne trake, asistencija pri parkiranju, itd.

Što se tiče motorizacije, za početak će kupcima u Evropi biti dostupne tri verzije – jedan benzinski i dva dizel agregata, a prema najavama, u konačnoj ponudi će ih biti ukupno devet.

Među njima je 2.0 litarski sDrive20i četvorocilindarski TwinPower turbo benzinac koji razvija 192 KS i dolazi u kombinaciji sa 7-stepenim automatskim menjačem (sa duplim kvačilom).

Od dizelaša, početna paleta obuhvata dva 2.0-litarska četvorocilindarska TwinPower turbo motora (sa xDrive pogonom na sva 4 točka) – xDrive20d od 190 konjskih snaga i snažniji xDrive25d sa snagom od 231 KS (ubrzanje do 100 km/h dostiže za 6,7 sekundi) koji su spareni sa osmobrzinskim automatskim menjačem.

BMW X2 je definitivno automobil vredan pažnje koji je, nakon zvaničnog predstavljanja prošle jeseni, ovog proleća stigao u prodajne salone širom Evrope.

Pogledajte interesantan promotivni video o modelu BMW X2: