Druga generacija popularnog SUV modela Mazda CX-5

By | 21/03/2017

Popularni model Mazda CX-5 doživeo je svoju modernizovanu “reinkarnaciju” (nakon pet godina od nastanka prve generacije), a japanska kompanija je, kako se navodi, u ovoj “evoluciji” napravila preko 700 tehničkih i dizajnerskih izmena.

Mazda se potrudila da naglasak stavi na užitak vozača i saputnika, pa je sada CX-5 prijatnija za vožnju i tiša, a lepšem osećaju u korišćenju ovog automobila doprinela je i poboljšana udobnost i bogatija opremljenost vozila.

Nastavljajući uspešnu eru svog “Kodo” (“duša pokreta”) dizajnerskog stila, druga generacija ovog terenca srednje veličine donosi dizajnerski odvažniju i vitkiju liniju, sa nižom karoserijom, većim razmakom između prednjih i zadnjih točkova, dužim poklopcem motora i modernizovanim zadnjim delom.

Druga generacija popularnog SUV modela Mazda CX-5

Nova Mazda CX-5 izgleda atraktivnije, čvršće i dinamičnije (zbog čega deluje veće, mada joj je dužina gotovo nepromenjena), a opštem utisku doprinose i široka, tanka i niže postavljena svetla sa suptilnim hromiranim detaljima, kao i poznata Mazdina “krila” koja se protežu preko maske hladnjaka i nova Soul crvena Crystal boja.

I kod redizajna unutrašnjosti se, čini se, išlo na sigurno, pa je u prvom planu kvalitet i komfornost ambijenta, sa nižim kokpitom, novim komandama, “zgodnijim” položajem ručice menjača, udobnijim sedištima i finim materijalima izrade.

Instrument tabla i volan su takođe pretrpeli inovacije, tač-skrin ekran je sada smešten na vrh centralne konzole, a unapređen je i sistem bezbednosnih upozorenja, te znatno poboljšani upravljanje i kontrola nad vozilom (G-Vectoring Control sistem). Povećan je i nivo izolovanosti od buke, pa je osetno lakše voditi razgovor u kabini, a nešto veća je i zapremina prtljažnika.

Naslednik u Europi najprodavanijeg Mazdinog modela (od 2012. prodat u više od 1,4 miliona primeraka u oko 120 zemalja sveta) proizvodi se sa najjačim motorom 2.2 litarskim Skyactiv-D dizelašem snage 175 KS, a tu su i 2.0 i 2.5 Skyactiv-G benzinci, upareni sa ručnim ili automatskim menjačima sa šest stupnjeva prenosa.

Evropsku premijeru druge generacije svog kompaktnog SUV-a CX-5 Mazda je upriličila na sajmu automobila u Ženevi, a najavljeno je da će prodaja početi tokom leta 2017.

Pogledajte kratak video o novoj Mazdi CX-5: