Mercedes-Benz objavio novu nomenklaturu modela

By | 12/11/2014

Posle više najava da će Mercedes-Benz uvesti novi sistem označavanja svojih modela automobila, iz nemačkog giganta stiglo je zvanično obaveštenje sa grafičkim prikazom nove, delimično izmenjene nomenklature vozila.

Cilj ovih izmena je da se kupcima omogući lakše prepoznavanje kategorije Mercedesovih modela s obzirom na klasu kojoj pripadaju i oblik karoserije, ali i vrstu pogona.

Ključne grupe osnovnih modela u Mercedesovoj gami zadržaće dosadašnje oznake kao A, B, C, E i S klasa (u svim oblicima karoserije – karavan, kupe, kabriolet), kao i kupe limuzine CLA i CLS i sportski model SL.

Mercedes-Benz zvanično objavio novu nomenklaturu svojih modela

Međutim, SUV modeli i krosoveri doživeli su najveće promene u sistemu označavanja, osim GLA i G klase koje će zadržati svoja imena. GLK će ubuduće biti označavan GLC, ML će nositi naziv GLE, a najveći SUV model GL će postati GLS.

Logika ovih izmena je da nazivi modela kupcima jasnije budu povezani sa njihovom veličinom i odnosom sa osnovnim klasama nemačkog proizvođača, pri čemu poslednje slovo u oznaci simbolizuje osnovnu grupu modela.

Tako poslednje slovo u oznaci najmanjeg GLA odgovara A klasi, GLC ide uz C klasu, GLE je vezan za E klasu, GLS uz S klasu, i tako dalje. Po istom pravilu SLK će sada postati SLC, a jedino će pravi terenac Mercedes G klase, zadržati svoju staru jedinstvenu oznaku.

Nova pravila nomenklature primenjivaće se i za sve buduće Mercedesove modele koji će, u skladu sa svojim mestom u ovom sistemu, dobiti odgovarajuću oznaku.

Mercedes-Benz je, osim navedenih izmena, odlučio da novi sistem nomenklature uvede i u označavanje pogonskih sistema, pri čemu će oznaka goriva biti predstavljena malim slovom abecede.

Tako će malo slovo “c” označavati komprimovani prirodni gas (eng. compressed natural gas), “d” će biti oznaka za dizelaše (diesel), “e” za električne i Plug-in hibride, “f” će označavati modele sa pogonom na vodonične gorive ćelije (fuel cell), oznaka “h” ukazivaće da se radi o modelu na hibridni pogon (benzin i diesel), dok će jedino benzinski pogoni zadržati dosadašnje oznake, bez posebnih dodataka.

Iz Mercedesa je najavljeno da će nova nomenklatura modela i pogonskih sistema početi da se primenjuje od početka sledeće godine.