Jubilarna, deseta generacija modela Honda Civic

By | 07/03/2018

Iako je u pitanju već jubilarna, deseta generacija ovog popularnog modela, nova Honda Civic u suštini predstavlja potpuno novi automobil, a njena najbrža verzija Honda Civic Type R poslednjih meseci krasi i auto salone u Srbiji.

Poznati po preciznosti i osvajanju inovativnih tehnologija, Japanci su i ovaj svoj model opremili naprednim tehnološkim rešenjima i kvalitetnim materijalima izrade, što ukupno doprinosi premijum osećaju.

Kako navode u Hondi, novi “sivik” se odlikuje kombinacijom upečatljivog dizajna, sportskog stila i praktičnosti, sa aerodinamičnom linijom i agresivnijim izgledom (oštrije linije, tanka prednja svetla, kratki prepusti, izraženiji prednji i zadnji usisnici vazduha).

Honda Civic

Nova Honda Civic, koja dolazi na novoj platformi, lakšoj i čvršćoj karoseriji, u odnosu na prethodnu verziju je “porasla” za 130 mm u dužinu, 30 mm u širinu, ali je zato niža za 20 mm, pa je njena silueta sada prefinjenija, “poletnija” i dinamičnija.

Unutrašnjost ovog hečbeka odiše modernim i jednostavnim minimalističkim dizajnom, kvalitetnom završnom obradom, finim detaljima, spuštenijim položajem sedenja i bogatstvom tehnoloških inovacija (Honda Connect multimedijalni sistem, potpuno rekonfigurisana instrument tabla, ekrani za informisanje i zabavu…).

U svojoj, kompaktnoj klasi (C segment), “sivik” se može pohvaliti možda i najprostranijim unutrašnjim prostorom, kako za putnike, tako i za prtljag (zapremina gepeka je 478 litara), a udobnost u vožnji je podignuta na zaista visok nivo.

Honda Civic nove generacije je izvrsno opremljena i u pogledu bezbednosnih sistema. Tu su automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanje njegovih posledica, sistem za održavanje vozila u traci, adaptivni radarski tempomat, prepoznavanje saobraćajnih znakova, nadgledanje mrtvog ugla, sistem za praćenje pritiska u gumama, itd.

Za evropsko tržište Honda je svoj novi hečbek ponudila sa tehnički unapređenim VTEC TURBO benzinskim agregatima. Tu su 3-cilindrični 1.0-litarski (129 KS) i 4-cilindrični motor zapremine 1.5 litara (maksimalna snaga mu je 182 KS) sa turbo punjačima, u kombinaciji sa novim 6-stepenim ručnim menjačem ili CVT automatskom transmisijom.

Novi adut japanske automobilske kompanije proizvodiće se u fabrici u Svindonu (Velika Britanija), a pored opisanog Civic Hatcback modela, Honda je na tržiše “izbacila” i Civic Sedan, kao i snažnu i brzu Civic Type R verziju (320 “konja”, 5,8 sekundi od 0 do 100 km/h), pomenutu u uvodnom delu teksta.